Belevingstuin

 

De afgelopen jaren hebben wij met veel plezier een mooie belevingstuin aangelegd en onderhouden, direct naast Basisschool De Schothorst aan de Klaas de Rookstraat. Een belevingstuin, bestaande uit een biologisch/ dynamische moestuin, met vijver, vuur kuil en blote voeten pad. Het gehele jaar door waren er groenten te vinden, van wortels, boontjes, peulen, tomaten, komkommers en diverse soorten sla in de lente en zomer, tot andijvie, spruitjes, snijbiet, groenlof en boerenkool in de herfst en winter. In de vijver zwommen kleine koi vissen en zaten diverse kikkers (kikkerdril in de lente!). Deze belevingstuin is de schooltuin van Basisschool De Schothorst, waar de leerlingen van de school, tijdens schooltijd, natuuronderwijs kregen en hielpen in de moestuin met ommaken, zaaien, bemesten, onderhouden en oogsten.

 

Helaas was het niet mogelijk om deze mooie tuin te laten voortbestaan op deze plek en daarom wordt deze opnieuw aangelegd op het terrein van Het Geerdink, waar ook de binnen locatie van onze BSO is! Samen met Het Geerdink gaan wij hier een mooie, nieuwe belevingstuin laten ontstaan! De vijver is er inmiddels, inclusief de koi vissen en de kikkers, en heeft daarnaast nog een aantal nieuwe bewoners gekregen; watersalamanders! De kruidentuin en allerlei fruit- en bessenstruiken zijn geplaatst en ook de meeste moestuinbakken hebben inmiddels een plekje gekregen; een aantal zijn zelfs al ingezaaid, zodat er deze zomer nog allerlei biologische groenten zullen groeien. De paden zijn nu nog helemaal van zand maar zullen, in de loop van het jaar, veranderen in een blote voeten pad. Op het blote voeten pad kunnen de kinderen de verschillende ondergronden voelen en ervaren. Naast dat dit natuurlijk ontzettend leuk is (zeker het modderpad!) draagt het ook bij aan een goede balans tussen lichaam en geest (* bron; Kneipp).

 

De kinderen mogen helpen in de tuin en leren zo wat er komt kijken bij het houden van een moestuin gedurende de seizoenen. Wat moet wanneer gezaaid worden en wat moet je doen om het uiteindelijk te kunnen oogsten? Sommige groenten/fruit kunnen gelijk geproefd worden, andere moeten eerst bereid worden. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die hun voedsel zelf (helpen te) verbouwen meer groenten en fruit eten én gezonder gaan eten.

 

Natuurlijk hebben we in de belevingstuin ook de beschikking over water en met warm weer kunnen de kinderen heerlijk met   water / zand/ modder spelen (ouders worden hier van tevoren van op de hoogte gebracht zodat er eventueel gezorgd kan worden voor zwemkleding en handdoek).

 

Op de foto´s hieronder kunt u zien hoe de tuin bij Het Geerdink wordt omgetoverd in een belevingstuin en hoe de oude belevingstuin aan de Klaas de Rookstraat er uit zag. Deze heeft in oktober 2018 de prijs van: Groenste idee van Hengelo, gewonnen. Hier zijn we natuurlijk zeer trots op. Ook zijn er diverse filmpjes voor Expeditie Oost van TVOost gemaakt en heeft er in januari 2019 een uitgebreid artikel op www.indebuurt.nl en in het Hengelo's Weekblad gestaan.