Belevingstuin

 

De belevingstuin ligt direct naast Basisschool De Schothorst aan de Klaas de Rookstraat.  

 

De belevingstuin bestaat uit een biologisch/ dynamische moestuin, met vijver, vuur kuil en blote voeten pad. Het gehele jaar door zijn er groenten te vinden, van wortels, boontjes, peulen, tomaten, komkommers en diverse soorten sla in de lente en zomer, tot andijvie, spruitjes, snijbiet, groenlof en boerenkool in de herfst en winter. In de vijver zwemmen kleine koi vissen en zitten diverse kikkers (kikkerdril in de lente!). De belevingstuin is de schooltuin van Basisschool De Schothorst. De leerlingen van de school krijgen hier, tijdens schooltijd, natuuronderwijs en helpen in de moestuin met ommaken, zaaien, bemesten, onderhouden en oogsten.

 

De kinderen leren wat er komt kijken bij het houden van een moestuin gedurende de seizoenen. Wat moet wanneer gezaaid worden en wat moet je doen om het uiteindelijk te kunnen oogsten? Sommige groenten/fruit kunnen gelijk geproefd worden, andere moeten eerst bereid worden. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die hun voedsel zelf (helpen te) verbouwen meer groenten en fruit eten én gezonder gaan eten.

 

Op het blote voeten pad kunnen de kinderen de verschillende ondergronden voelen en ervaren. Naast dat dit natuurlijk ontzettend leuk is (zeker het modderpad!) draagt het ook bij aan een goede balans tussen lichaam en geest (* bron; Kneipp). 

 

Bij heel warm weer hebben we in de belevingstuin ook de beschikking over water en kunnen de kinderen heerlijk met water / zand/ modder spelen (ouders worden hier van tevoren van op de hoogte gebracht zodat er eventueel gezorgd kan worden voor zwemkleding en handdoek).

 

De belevingstuin heeft in oktober 2018 de prijs van: Groenste idee van Hengelo, gewonnen. Hier zijn we natuurlijk zeer trots op. Ook zijn er diverse filmpjes voor Expeditie Oost van TVOost gemaakt en heeft er in januari 2019 een uitgebreid artikel op www.indebuurt.nl en in het Hengelo's Weekblad gestaan.

 

Er wordt momenteel gewerkt aan een moestuin en nog veel meer(!) bij Het Geerdink. Tot dat deze helemaal gereed is blijven we in ieder geval nog gebruik maken van de belevingstuin.