Belevingstuin

 

Van 2016 tot 2020 hebben wij met veel plezier een mooie belevingstuin aangelegd en onderhouden, direct naast Basisschool De Schothorst aan de Klaas de Rookstraat. Een belevingstuin, bestaande uit een biologisch/ dynamische moestuin, met vijver, vuur kuil en blote voeten pad. Het gehele jaar door waren er groenten te vinden, van wortels, boontjes, peulen, tomaten, komkommers en diverse soorten sla in de lente en zomer, tot andijvie, spruitjes, snijbiet, groenlof en boerenkool in de herfst en winter. In de vijver zwommen kleine koi vissen en zaten diverse kikkers (kikkerdril in de lente!). Deze belevingstuin is de schooltuin van Basisschool De Schothorst, waar de leerlingen van de school, tijdens schooltijd, natuuronderwijs kregen en hielpen in de moestuin met ommaken, zaaien, bemesten, onderhouden en oogsten.

 

Helaas was het niet mogelijk om deze mooie tuin te laten voortbestaan op deze plek en daarom is deze in 2020 opnieuw aangelegd op het terrein van Het Geerdink, waar ook de binnen locatie van onze BSO is! Hier hebben wij een mooie, nieuwe belevingstuin laten ontstaan! Er is een vijver met kikkers en watersalamanders. Een kruidentuin en allerlei fruit- en bessenstruiken en diverse moestuinbakken; alles is ingezaaid, zodat er het hele jaar door allerlei biologische groenten zullen groeien. Tussen de bakken is een blote voeten pad aangelegd. Op het blote voeten pad kunnen de kinderen de verschillende ondergronden voelen en ervaren. Naast dat dit natuurlijk ontzettend leuk is (zeker het modderpad!) draagt het ook bij aan een goede balans tussen lichaam en geest (* bron; Kneipp).

 

De kinderen mogen helpen in de tuin en leren zo wat er komt kijken bij het houden van een moestuin gedurende de seizoenen. Wat moet wanneer gezaaid worden en wat moet je doen om het uiteindelijk te kunnen oogsten? Sommige groenten/fruit kunnen gelijk geproefd worden, andere moeten eerst bereid worden. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die hun voedsel zelf (helpen te) verbouwen meer groenten en fruit eten én gezonder gaan eten.

 

Natuurlijk hebben we in de belevingstuin ook de beschikking over water en met warm weer kunnen de kinderen heerlijk met   water / zand/ modder spelen (ouders worden hier van tevoren van op de hoogte gebracht zodat er eventueel gezorgd kan worden voor zwemkleding en handdoek).

 

Op de foto´s hieronder kunt u zien hoe de tuin bij Het Geerdink is omgetoverd in een Belevingstuin.  Met onze eerste Belevingstuin aan de Klaas de Rookstraat hebben we in oktober 2018 de prijs van: Groenste idee van Hengelo, gewonnen. Hier zijn we natuurlijk zeer trots op. Ook zijn er diverse filmpjes voor Expeditie Oost van TVOost gemaakt en heeft er in januari 2019 een uitgebreid artikel op www.indebuurt.nl en in het Hengelo's Weekblad gestaan.

 

                                         BSO Buiten Zijn!

                                                                                                       Beleven, Spelen en Ontdekken